Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2011 07:28 - Януари - месецът на именниците
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8397 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 16.01.2012 08:10


 През първия месец от годината  след Коледните и Новогодишните празници  запазваме празничното настроение с множеството именни дни, които са още един хубав повод да се веселим с приятели. Всъщност януари е месецът с най-много имени дни през годината - около 20. А, знае се, на имен ден не се кани. Кой кога празнува своя имен ден?
1 януари
Васил, Василкa,Василена, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeла, Вълко, Вълчо, Вълчан
2 януари
Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Гopан, Гopица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим
4 януари
Тихомир
5 януари
Кръстьо, Кръстана, Кръстина
6 януари
Йордан, Йорданкa, Данчо, Данka, Богoлюб, Богoлюбa, Божан, Божанa, Бистра, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данко, Найден
7 януари
Иван, Иванka, Иванинa, Ваньо, Bаня, Йоан, Йоанa, Йовкo,Йовка, Йонко, Жан, Жанa, Енчо, Еньо, Ивайла, Ивайло, Ивелин, Ивелина, Иво, Йото, Калоян, Яна
11 януари
Теодосий, Богдан, Богдана, Богомил
12 януари
Татяна, Таня, Траяна
14 януари
Нина, Иванина

17 януари
Антон, Андон, Антония, Тончо, Тони, Тоня, Дончо, Донка 
18 януари
Атанас, Атанаскa, Tанас, Hаскo, Hася, Таню, Таньо, Тинка
20 януари
Евтим, Евтимий
21 януари
Aгнeca, Максим, Валери, Валерия
22 януари
Tимoтeй
23 януари
Христофор
24 януари
Ксения, Аксения, Oкcaнa
25 януари
Григор, Гриша
26 януари
Живка, Живко, Зоя

1 януари: ВАСИЛЬОВДЕН Българите наричат първия ден от новата година Васильовден, а по името на народния обичай, типичен за този празник - още “Сурваки” или “Сурва”. На трапезата има погача, варен “васильовски петел”, варено жито, пита с късмети и баница, наричана “млин”. Поднася се и сварената глава от коледното прасе. 
Момите и ергените скриват първото парче от погачата под възглавницата си и вярват, че ще се омъжат за този, когото сънуват.

image

На този ден всички с името Васил, Василка посрещат гости.
На Васильовден къщите спохождат момчета и ергени сурвакари с дрянови сурвачки, украсени с разноцветна вълна, с пуканки и сушени плодове. След като обходят къщите, сурвакарите хвърлят сурвачките в реката, “за да тече животът като вода”. В Родопите ергените и момчета сурвакари носят със себе си гладък речен камък, който дават на стопанина на къщата с пожелание да му е тежка кесията, колкото е тежък камъкът.
В Западна и Северна България на Васильовден се правят момински надпявания на пръстени и китки, наричани “Дайлада”или “Тъйлада”. В това название се откриват остатъци от култа към древната езическа славянска богиня на любовта и брака Лада.
  2 януари: СВЕТИ СИЛВЕСТЪР На 2 януари почитаме свети Силвестър, роден в началото на ІV в. в Рим. Той управлявал цели 21 години Римската църква и покръстил самия император Константин Велики.
В българския народен календар този празник се нарича “Карамановден” (Източна България), “Риначовден” (Северна България) и “Сполезинден” (Югозападна България). В първите два региона денят се почита за здравето на едрия рогат добитък - биволи и волове.
Момци коледари и по-възрастни женени мъже, наричани “риначи”, извършват обредно ритуално почистване - “риене” на оборите. Привечер, разделени на чети, с песни и свирня на гайди, със запалени фенери те тръгват да почистят оборите на стопаните. След като изринат и изхвърлят тора, слагат на воловете нова плява, за което стопаните ги даряват с торба, в която има кравай, наденици, бъклица с вино.

image

Специално за своя избраник момата от къщата поставя в торбата и пешкир. Според традицията стопаните не трябва да излизат навън, докато риначите чистят обора. Ако ергените искат да си отмъстят на някоя горделива мома, вместо да почистят обора на баща й, те го пълнят с още тор.
В района на Западните Родопи на Сполезинден гледат кой пръв ще посети къщата им, “ще ги сполези”. Ако той е добър човек и заможен стопанин, това е знак, че идващата година ще е здрава и плодородна.
  4 януари Тихомир e славянско мъжко име, произлизащо от славянските думи „тих“ и „мир“. Името се дава като пожелание носещият го да бъде в мир с всички и всичко, в спокойствие като разположение на духа.
Името има много стар произход и е разпространено с различна популярност през векове сред всички славянски народи.

5 януари: ЗИМЕН КРЪСТОВДЕН Наричан е още Кръстци, Водокръщи, Неядка, Попова Коледа.
imageСвещеникът “кръщава водата”, като пуска в нея кръст. Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, свещеникът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.Народът вярва, че ако на зимния Кръстовден замръзне китката босилек, с която свещеникът ръси, годината ще е плодородна.

6 януари: БОГОЯВЛЕНИЕ imageЙордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!” Оттук и названието на празника  Богоявление.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
  7 януари: ИВАНОВДЕН Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от около 300 хиляди души.
Името Иван в старобългарски означава "Бог е милостив", а значението му на еврейски е "Божа благодат".
imageПразникът е в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.
Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.
Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.
Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.      
                                                                         
11 януари
Повечето Богомиловци  и Богданки празнуват на 6 януари (Богоявление), но според православния календар техният имен ден е 11 януари  денят наПреп.Теодосий Велики.
Имената Богомил и Богдан имат славянски произход и означават, съответно, „мил на Бога” и “дар от Бога”.
                                                                       12 януари
Татяна празнува имен ден на 12 януари, когато православната църква почита Мъченица Татяна.
Смята се, че името е с руски произход. Има обаче и друга версия  че произлиза от римската фамилия Tatianus. Прието да се превежда като “устроителка”.
12 januari
Татяна празнува имен ден на 12 януари, когато православната църква почита Мъченица Татяна.
Смята се, че името е с руски произход. Има обаче и друга версия  че произлиза от римската фамилия Tatianus. Прието да се превежда като “устроителка”.
  14 януари На 14 януари църквата чества Св. Нина - просветителка на Грузия.    
Света Нина се родила в Кападокия и била единствената дъщеря на знатни и благочестиви родители. Баща й бил роднина на свети великомъченик Георги, а майка й била сестра на Йерусалимския патриарх.
Света Нина управлява Грузия и посвещава целия си живот в покръстване на народа си.
Грузия е една от най-старите ортодоксални страни в целия свят, откакто света Нина е изградила църквата там. 
  17 януари: АНТОНОВДЕН Народът ни почита този ден и в миналото на него не се е работело - за предпазване от болестта чума. Младите булки ставали в зори и месели „чумини" питки, мажели ги с мед и раздавали на комшиите за здраве на хората и добитъка. За да не върлува чумата, на тоя ден не се вари боб, леща, царевица, не се шие и плете. 
image

Празнуват всички, които носят имена Антон, Антония, Дончо, Донка и т.н. - все производни на латинското „Антониус", което значи „безценен".

18 януари: АТАНАСОВДЕН Името „Атанас" идва от старогръцкото „а-танасиос" със значение „безсмъртен".  
В народно поверие от Тракия се казва, че на Атанасов ден зимата си отива, защото светецът обличал копринена риза, качвал се на високо и се провиквал: „иди си, Зимо, да дойде Лято!" Затова на този ден по изгрев се берат кокичета и кукуряк, а слънцето, щом види хората, дарява ги със здраве и дълголетие.
Във всеки дом месят питка, която мажат с мед и раздават из махалата за здраве на децата. Колят черна кокошка - кръвна жертва за чумата, да не мори хората и добитъка, а перата стопанката пази за лекуване на децата от уроки и незнайни болести.

image

                                             image        
Българите в Бесарабия почитат Св. Танас като покровител на ковачите. А в митологичните езически представи топ е небесният ковач-слънце, който с голи ръце бърка в пламтящата пещ и вади нажеженото желязо.

20 януари Този ден е посветен на паметта на Преподобни Евтимий Велики, роден в град Милетин и живял през V век, както и на паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски (ок.1327 - 1402).
По народному празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел. Петел се коли във всяка къща с мъжка челяд. Обикновено жертвеният акт се извършва на къщния праг, който според традиционните народни схващания разграничава усвоеното пространство на дома от дивата природа. Петелът се коли от петнадесет-шестнадесетгодишно момче, което трябва да отговаря на изискването за "полова чистота", т.е. момчето не трябва да е имало сексуална връзка.
В онези домове, където има женска челяд, стопаните колят обикновено ярки за здравето на момиченцата.
В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). 
На гръцки името Евтим означава "благодушен". 
21 януари На този ден православната църква почита Св. преподобни Максим Изповедник (умира ок.622). Той е един от най-начетените и авторитетни учени на Провославието.
На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят имената Валери, Валерия, Максим, както и Агнеса.Името Валери има латински произход и означава "силен”, „здрав”.
Името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”.
Агнеса означава чиста, непорочна като агне - oт гръцкото hagnos - непорoчност.

22 януари Тимотей се родил езичник, но бил обърнат в Христовата вяра от апостол Павел и станал негов постоянен спътник и ученик. Тимотей бил първият епископ на Ефес, умъртвен от езичници на 22 януари 97 година. Мощите му били погребани от император Констанций в Цариград, а по-късно кръстоносците ги пренесли в Италия. 23 януари: Носещият Бога imageСвети Христофор, чието име означава „носещ Христос”, е живял в Ликия, Мала Азия, и починал около 250 г. Една от легендите за него разказва, че бил много силен и търсел най-могъщия сред царете, за да му служи. Но видял господаря си, когото мислел за най-силен, да се прекръства всеки път щом се спомене дявола и да признава, че го е страх от него. Христофор го напуснал, за да търси по-могъщия от него.
В една пустиня го намерил като черен рицар с ужасна дружина и се присъединил към него. Но както вървели по пътя, видели кръст; дяволът се отвърнал от кръста, заобиколил го отдалеч и признал, че се страхува от разпнатия Христос повече от всичко на света. Христофор напуснал и дявола, защото искал да служи на още по-силния Христос. Дълго търсил, докато намерил един отшелник, който му казал, че Христос е най-силният владетел, но ако иска да Му служи, трябва да пости. Христофор отвърнал, че не умее това. И другото изискване - да се моли много, не можел да изпълнява. Тогава приел задачата да пренася хората на гърба си през една опасна река, понеже бил голям и силен. В ръката си носел голяма върлина и пренасял неуморно хората. Една нощ чул да го вика детски глас, но нищо не можел да види в тъмнината. След третия вик излязъл още веднъж и видял едно дете, което молело Христофор да го пренесе на другия бряг. Взел го на рамото си и нагазил в реката, а товарът му ставал все по-тежък и тежък, пък и водата придошла. Уплашил се да не се удавят и му се сторило, че носи целия свят на плещите си. „Повече от света носиш”, проговорило му детето, „Господ, Който сътвори света, е твоят товар”. Детето го потопило във водата и го кръстило. На брега Христофор признал Христос за свой господар, който му наредил да се върне обратно и да забоде пръчката си в земята и му казал, че тя ще се раззелени и ще цъфне. Когато Христофор се събудил на сутринта видял, че от пръчката наистина е израснало палмово дърво с плодове. Свети Христофор, изобразяван на иконите с пръчка, на която се подпира във водата и дете на рамото, е покровител на шофьорите, моряците, летците, на всички пътуващи.
Името Тимотей означава „почитател на Бога”.
24 януари На 24 януари църквата отдава почит на Св. преподобна Ксения Римлянка. Ксения била дъщеря на знатен сенатор от Рим. Името й било Евсевия (благочестива). Когато станала девойка, родителите й я сгодили за сенатор. Но нейните мисли били устремени единствено към словото на Спасителя. Една нощ тя успяла да избяга. Заедно с двете си верни прислужници, Евсевия отплавала за Александрия. Стигнали до малък остров, те заживели в малка къща. Местните започнали да наричат непозната девойка Ксения (странница). Тук светицата открила своя духовен пастир  игуменът Павел от Милас. Духовникът посветил Ксения за дяконеса в манастира „Св.ап.Андрей”, където живяла до края на земните си дни.
Името Ксения се тълкува по два начина - на гръцки коренът "ксени" означава "чужденка". Ако обаче е разгледано като "ксениа", означава "гостоприемна". Още едно значение е "пустинен гълъб" и идва от Древен Рим, където всъщност е и възникнало самото име, преди гърците да го завземат, заедно с други римски "принадлежности". Почти във всяка религия и държава има различни истории за името и обикновено са за "Благородна Ксения".
На 24 януари всички, които носят името и производните му имена, като Аксения, Аксиния, Оксана, Оксияна и т.н., празнуват имен ден.

25 януари imageСвети Григорий Богослов се родил в Кападокия около 330 година. Влечението му към науката го отвело в Атина. Тук той срещнал Василий, с когото открили пътищата към християнските храмове и общестнвените науки. Когато се върнал в родния си град, Григорий се отдал да служи на Бог. През 379-381 произнесъл своите знаменити слова на богословието и възкресил православието в Цариград. Спечелил си званието „Богослов”, а след това  и епископски сан.В българския народен календар денят е популярен като Глигор. Почита се преди всичко от жените. Предполага се, че етимологично празникът е свързан с особеното народно звучене на името на светеца. Според поверието жените не подхващат никаква работа, а приготвят пресен домашен хляб, който раздават за здраве.
Името Григор е от гръцки произход и в превод значи "който бди". Има и друго значение  от "григорос", което значи "бърз".

26 януари Името Живко има славянски произход и означава “жизнен”. То е израз нa poдитeлcкoтo желaниe дeтeтo дa e “живo и здрaвo”. 
Името Зоя е гръцка форма на Живка, тъй като то произлиза от zoi, което значи “живот”.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ !

image










Гласувай:
16



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602056
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031