Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 22:46 - Разходка в Гърция
Автор: gerganasp Категория: Туризъм   
Прочетен: 12724 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 06.03.2010 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       Разходка в Гърция

      И ето ни на Българо - Гръцката граница, две свати-баби и две прабаби - мойта свекърва и майката на сватята.Екскурзията ни е подарък от двамата дядовци./Кокато разбраха, че ще се пътува с ферибот, с радост ни изпратиха и дори платиха и за двете прабаби./ - така, че всичко беше като на шега, но ние се навихме , за което можем само да сме доволни - човекът е човек когато е на път...

image

на Българо-Гръцката граница- моята свкърва/в средата/ за първи път излиза извън България - честито!

аз приех ролята на фотограф, затова ме няма...

  Първа спирка - Александрополис


Катедралата" Свети Никола"

Първоначално през 1850, с  подаянията на рибарите и моряци от крайбрежните селища, подобна църква е построена в същия район  При строителството на днешната голяма църква, гражданите на Айнос и Александрополис прехвърлят от градската порта на Айнос ценни икони от злато и никел . Днес Светите икони, се използват при официалното шествие на Разпети петък. Църквата е завършена през 1900 година и официално е осветена през 1901 г. от Митрополит Германос.


image

image

image

image

image

image

Фарът
Започва да функционира на 1 юни 1880г. Височината му е  27 метра над морското равнище. Видимостта му  при нормални атмосферни условия, достига до 23 мили. Изцяло е построен от големи каменни плочи . До 1973 г., фара функционира с комбинация от въздух и бензин. Днес остарялата ситема е заменена с по- нова на газ и електричество.

image

image

 още снимки от Александрополис

image

image

imageimage

image
 
  Втора спирка -  Манастира"Света Богородица"

image

image

Гърците, много държат на религията и затова в манастирите е недопустимо, да се влиза с непочтително облекло / жените с панталони, мъжете с къси панталони/За да не се връщат туристите, са измислили тези престилки/някои са с ластик, други с връзки/, които, задължително трябва да си сложи, всеки неприлично облечен - както сте забелязали, една от бабите е с пола и не се наложи да слага престилка.Времето беше хладно и мъжете бяха с дълги панталони, но през лятото, на тези, които са с къси, задължително раздават- дълги. Хитри са гърците - помисли са за всичко - хем да спазят традицията, хем да не връщат туристите, че от тях се печели.Превърна ли са всики камък в туристическа атракция - можем само да се учим.


image

image

image

image

image

 image

Наближава ме Кавала


image

Кавалае град в Северна Гърция, най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия. Градът е и център на Филипийската, Неаполска и Тасоска епархия на Гръцката православна църква. Името, което носи днес града, го получава през 16 век. Тогава султан Сюлейман ІI Великолепни изгражда новата градска стена и днешния символ на град Кавала - акведукта Камарес.

Кавала е забележителен град с богато минало. Просторните площади, съвременните сгради и търговски центрове в западната част на града са в приятен контраст с традиционните къщи, миниатюрни градини и павирани алеи в източната част.
image

 Акведуктът в Кавала
 image

 Този Акведукт е колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Построен е около 1550 г. на мястото на дълга стена, която изпълнявала защитна роля и била използвана като акведукт. На върха съществувало пространство, по което се разхождали стражите на града. Акведуктът е снабдявал града с вода. Конструкцията се състои от 60 арки с различни размери, най-голямата от които е висока 52 метра.



image

image

image

Спираме на пристанището на Кавала и се отправяме към стария град, който тук се нарича Панагия (Богородица).

В тази част на града се намират и повечето туристически обекти. Това са Къщата на Мехмед Али Паша, църквата Света Богородица и Имаретът.

image

image


image

image

image

image

image

последен поглед към старата част
image

и към новата
image


  Отправяме се към Керамоти, където  пренощуваме в един от новите хотели "Афродита".

image

image

През цялата нощ валя проливен дъжд, но както е казано утрото е по-мъдро от вечерта,за наша радост дъжда сря и се отправихме към пристанището

image

Имахме късмет: предния ден морето е било бурно и не са качвали автобуси,но днес всичко е наред и можем да продължим към остров Тасос

ферибота

image

към ферибота

image

на ферибота

image

ето ме мен
image

първи поглед към о-в Тасос

image

  
image

Остров Тасос е разположен в северната част на Егейско море, на около 7 км от континента. Той е най-северния остров на Тракийския залив, на малко разстояние от залива Керамоти и мястото където река Нестос (Места), се влива в Егейско море. Счита се, че островът е част от Рило-Родопски масив и е разположен в близост до неговите най-южни разклонения. Заема площ от 392 кв. км и е провинция на окръг Кавала. Островът е изграден предимно от гнайс, шисти и мрамор. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипосарио с 1204 м надморска височина. Следват връх Профит Илия с височина 1108 м, Цутула, с 857 м и Фанос - 744 м. Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието - от кипарис, чинар, ела, див кестен, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. Обиколката на острова е около 100 км.

Основното земеделие на острова е добив на пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов. Друг поминък е добива на дървесина и туризма. На острова се добива оловно-цинкова руда и мрамор.

image


В една от маслиновите градини. Тук има дървета на 1500 години,

прегърнати - те зареждат със сила и енергия
image

заредени

image

а когато се облегнеш - те правят столетник...?

image

столетници:

image

image

Светия Манастир Архангел Михаил

Един женски манастир, построен върху скала, посветен на Архангел Михаил чества своя празник - третият ден на Великден и с голямо шествие става пренасяването на "Честният пирон", един от пироните, с които е бил разпънат Христос.
image

image


image

     Правим пълна обиколка на о-в Тасос  от Столицата Лименас, което в превод означава пристанище - наброява около 3 200 жители, а целия остров не повече от 14 000 местни жители. През активния сезон обаче общо пребиваващите на острова надхвърля 60 000 души. Освен главния град на острова има още няколко по-големи селища, град Лименария 2 500 жители, Принос 1 200 ж. и старата "столица" на острова селището Панагия - 900 ж .
   Обиколката на острова е около 115 km
       Остров Тасос е разположен в северната част на Егейско море, на около 7 км от залива Керамоти и мястото където река Нестос (Места), се влива в Егейско море. Той е най-северния остров на Тракийския залив. Счита се, че островът е част от Рило-Родопски масив и е разположен в близост до неговите най-южни разклонения. Заема площ от около 379 кв.км Островът е изграден предимно от гнайс, шисти и мрамор. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипосарион с 1204 м надморска височина. Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието - от кипарис, чинар, ела, див кестен, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. .Основният поминък на острова е добив на пчелен мед, маслини, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов. Друг поминък е добива на дървесина и туризма. На острова се добива много мрамор.

Малко история

  Тасос се споменава за първи път в исторически източници през 1600-1500 година преди Христа, когато е населен от финикийците. През тези години се ражда и един от митовете за името на острова. Според него бог Зевс отвлякъл дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа. Брат й Тасос тръгнал да я търси по света. Тасос спрял на острова да си почине, но привлечен от красотата му, така и не си тръгнал от него.
     Според друг мит Тасос е Островът на сирените. Закътаните плажове идеално пасвали на срамежливите красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, които омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според легендите сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно на Тасос.
  Митове много, но безспорно доказано е, че в древността траките са тези, които владеят острова най-дълго. Те започнали да разработват рудните находища на Тасос и да добиват изключително качествения бял мрамор, злато и дървесина. Приблизително през VII век пр. н.е. островът е колонизиран от водените от Телесикъл и сина му Архилоксос заселници от о-в Парос, а през 196 г. пр. н.е. той става част от Римската империя. През III век от новата ера Тасос преминава към Византия, а от 1455 г. до началото на ХХ век се владее от турците. От 19 октомври 1912 досега Тасос е гръцки, а в началото на Втората световна война закратко и български.

image
още малко снимки от о-в Тасос

image

image

image

image

image

отново на ферибота - които пътува на 2 часа
image

и послетен поглед към о-в Тасос,забулен в мъгла,сякаш искаш да ни каже,че още много красоти, легенди и история се крият в недрата на мраморната му гръд...
image


на път за България посетихме и уникалния, построен във водата манастир "Свети Николай"
image

Порто Лагос е към община Авдира  област Ксанти. Намира се на 25 км от Ксанти и на 25 км от Комотини


image

imageimage

то беше вода... - отдолу,отгоре,отстрани- отвсякъде
image

отляво е морска, отдясно сладководна, а отгоре дъждовна...


image

   И тук запалихме по свещичка в предверията на двата храма,написахме най- съкровнните си желания и след този цялостен водосвет - мокри до кости, притихнахме в топлия автобус на път за България.Екскурзоводката продължаваше да разказва с топлия си приятен глас, но нас вече ни беше обхванала носталгията и се взирахме в падащия полумрак отново да зърнем родната земя - май Българина е такъв - когато е в България,говори колко е хубаво в чужбина, но и 2 дни са му достатъчни, за да замилее. Ех, каквато си ни я хубава...да беше и......






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anastasiia - На повечето места
08.11.2009 18:43
и аз съм била... Дори със спала в хотел "Афродита" в Керамоти...:) Много е хубаво! :)
Благодаря за хубавия пост...:)
С удоволствие разгледах снимките! :)
цитирай
2. veninski - Страхотна разходка! Поздрави!
10.11.2009 10:40
Страхотна разходка! Поздрави!
цитирай
3. gerganasp - Благодаря!!!
10.11.2009 11:05
Пожелавам на всички, да се разходят не само виртуално!!!Има какво да се види, особенно - чистотата, религията и самочувствието.
цитирай
4. diso - Благодаря
11.11.2009 07:09
за разходката! Пожелавам ти да ни разходиш и на други места:)
цитирай
5. анонимен - Благодаря за разходката!
28.11.2009 22:00
Все едно бях с вас! Като ви гледам каква хубава компания сте, не е чудно, че сте оцелели въпреки ферибота :) Невероятни снимки и много хубаво настроение, което лъха от всяка една от тях! Още веднъж благодаря!
цитирай
6. mamas - Чудесна разходка
29.11.2009 22:32
сте си направили! Без мъже да ви мрънкат ;-)

Интересни снимки, много добре поднесена информация.
Благодаря за удоволствието!
цитирай
7. анонимен - пепи
12.07.2010 20:06
Много съм впечетлена от двата храма построени във водата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerganasp
Категория: Други
Прочетен: 326867
Постинги: 53
Коментари: 149
Гласове: 3246
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930